(Gast)docenten bij Boekbinderij Wilgenkamp

iGer.nl
Version

 

Benjamin Elbel

Benjamin Elbel werd verliefd op het boekbinden tijdens zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Straatsburg, Frankrijk. Vanaf het begin was hij vooral geïnteresseerd in de experimentele kant van het boekbinden.

Hij begon een leertraject dat hem via Zwitserland (het Centro del bel libro in Ascona, tevens de inspiratie voor zijn bedrijfsnaam) en Duitsland naar Londen bracht.

Na vele jaren ervaring bij diverse binderijen te hebben opgedaan begon hij in 2012 zijn eigen bedrijf in Londen. Sinds april 2015 is hij gevestigd in Amsterdam.

Benjamin is gepassioneerd bezig met boekbinden. Hij houdt van het bedenken van betere of nieuwe bindmethoden, is altijd op naar andere manieren om een constructie te maken en originele ontwerpen te bedenken.

Hij heeft verschillende nieuwe bindwijzen ontwikkeld die hij met zijn publiek deelt via in eigen beheer uitgegeven Tutorials ‘Bookbinding out of the box’. Deze tutorials zijn echte aanraders.

Inmiddels is er een speciaal Instagram account voor ‘Bookbinding out of the box’.

In 2013 was hij de eerste die een succesvolle manier van workshops via live video’s bedacht waarmee hij online lesgaf aan cursisten over de hele wereld.

Het werk van Benjamin is bij verschillende gelegenheden in de prijzen gevallen.

In 2009 was hij een van de prijswinnaars bij de Designer Bookbinders International Competition en onlangs won hij de derde prijs in de internationale wedstrijd ‘Open Set’.

Hij heeft lesgegeven in Europa en Amerika en wordt regelmatig gevraagd een lezing te verzorgen.

Benjamin was onze eerste gastdocent met de Dos Rapportë masterclass in september 2011 en geeft regelmatig les in onze binderij.

De eerstvolgende masterclass is in februari 2021 is zijn nieuwste bindwijze: Pixel binding.

Voor meer informatie: Elbel-libro.com


Lori Sauer

Lori Sauer is afgestudeerd aan een kunstacademie in Amerika en heeft Engelse literatuur gestudeerd.
Na enkele jaren bij een uitgeverij in Londen te hebben gewerkt heeft ze een opleiding boekbinden gevolgd aan de City Lit in Londen.

De afgelopen jaren heeft ze verschillende prijzen gewonnen waaronder de Silver Medal in een boekbindwedstrijd.

Ze is Fellow van Designer Bookbinders UK, momenteel President en is gespecialiseerd in moderne boekbanden.

Ze heeft regelmatig opdrachten van gerenommeerde organisaties en particulieren en verzorgt bindwerk voor de prestigieuze litereraire Man Booker Prize.

De laatste tijd heeft ze haar aandacht gericht op de ontwikkeling van alternatieve bindwijzen en geeft ze de kennis daarover door in haar lessen.

Haar werk is in het bezit van diverse overheids- en particuliere collecties in Noord-Amerika, Afrika, Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Lori Sauer heeft in 2012, 2013 en 2015 een masterclass gegeven in onze binderij en komt nog een keer terug.

Voor meer informatie: Bookbindingworkshops.com


Sün Evrard

Sün Evrard is ontwerper en boekbinder.

Haar werk is aangekocht door vele openbare- en privé collecties in verschillende landen.
Zij heeft wereldwijd lesgegeven in de bindtechnieken en innovatieve decoratiemethoden die ze heeft ontwikkeld.

Boekbinden ziet zij als een permanente wisselwerking tussen Vorm en Functie, een verbinding tussen design en de praktijk van het behouden van boeken.

Sün Evrard heeft in 2014 en in 2018 een masterclass gegeven in onze binderij.


Monica Langwe

Monica Langwe heeft zich verdiept in de limpbindings.

Monica Langwe heeft twee masterclasses gegeven in onze boekbinderij in 2014 en 2015.

Voor meer informatie: Langwe.se


Paul Johnson

Paul Johnson is internationaal bekend door zijn baanbrekende werk in het ontwikkelen van book arts.

Hij is auteur van meer dan vijftien boeken waaronder ‘A book of One’s own’, ‘Literacy Through the Book Arts’ en’Pictures and Words Together’.

Onlangs heeft hij workshops gegeven in Zweden, Zuid-Korea en Thailand.

Daarnaast geeft hij regelmatig les in de Verenigde staten.

Hij is geselecteerd voor de UK Crafts Council of Britse designer-makers.

David Johnson is een succesvol book-artist, zijn werk is aangekocht door The Tate Gallery, The Cooper-Hewitt Museum in New York, The National Gallery en vele Universiteiten,
zoals UCLA, Yale en Harvard.

Hij heeft onlangs de guild’s Book Art Colophon Award gewonnen van de Canadian Bookbinders and Book Artist Guild’s voor The Art of the Book, een reizende tentoonstelling.

Paul Johnson geeft sinds 2014 elk jaar een masterclass in onze binderij.

De eerstvolgende masterclass is in oktober 2020.

Voor meer informatie: Bookart.co.uk


Nadine Werner

Nadine Werner heeft haar opleiding boekbinden gevolgd in Hamburg.

Haar verdere opleiding tot ontwerper heeft ze gevolgd aan de Craft Academy for Design in Kassel.

Bij verschillende boekbinders in Nieuw Zeeland heeft zij ervaring opgedaan, zich verder ontwikkeld en in 2005 is zij begonnen als zelfstandig boek- en papier ontwerper.

Haar specialisatie is het werken met lijmloze bindingen, boekconstructies en het gebruik van magneet sluitingen.

in 2007 begon ze als ontwerpster voor uitgeverij Hartley & Marks waarbij ze aan verschillende projecten meewerkt.

Ze is in 2014 met haar nieuwe bedrijf Paper-on gestart.

Nadine heeft in 2015 een masterclass bij ons gegeven en geeft een nieuwe masterclass in oktober 2020.

Voor meer informatie: Nadinewerner.com


Hedi Kyle

Hedi Kyle heeft enorme invloed gehad op de ontwikkeling van het moderne boekbinden sinds eind 1970.

Vanuit haar werk als boekconservator heeft zij veel innovatieve en onconventionele methoden ontwikkeld voor boekontwerpen, maakprosessen en een andere kijk op de ‘architectuur’ van het boek.

Haar enorme kennis van historische boekstructuren is zichtbaar in al haar werk waarbij haar technische en esthetische visie haar werk zijn eigen signatuur geeft.

Naast het gebruik van kwalitatief hoogwaardige materialen schroomt zijn niet om daarnaast ook gevonden materialen te hergebruiken die daarmee een heel andere uitstraling krijgen en totaal los komen van hun oorspronkelijke doel.

Je kunt haar werk overal terugvinden op internet. Wij kennen ze inmiddels o.a. als het Flagbook, het Fishbonebook, het Accordionbook, de Blizzard om er maar een paar te noemen.

Door haar lessen aan Ox-Bow Michingan en haar vele workshops in de USA hebben haar studenten haar werk gekopieerd en verspreid.

Veel mensen over de hele wereld gebruiken haar boekstructuren en halen die uit boeken door anderen geschreven zonder te weten dat ze door haar ontwikkeld zijn.

Inmiddels is van haar werk een fantastisch boek verschenen: The art of the Fold. EEn aanrader voor wie van haar manier van werken houdt.

Hedi Kyle heeft in juni 2016 een masterclass voor onze binderij gegeven in samenwerking met Elbel Libro.

Meer informatie: Wikipedia.org


Daniel E. Kelm

Daniel E. Kelm is als boekbinder bekend om zijn innovatieve bindingen en daarnaast ook vanwege zijn traditionele bindwerk.

In zijn werk combineert hij zijn wetenschappelijke achtergrond en zijn artistieke kant waarbij alchemie een terugkerend thema is in zijn werk.

Hij is opgeleid tot scheikundige en heeft lesgegeven aan de Universiteit van Minnesota en is als boekbinder vooral bekend om zijn enorme kennis van materialen.

Zijn eerste kennismaking met boekbinden was in 1978 waar hij werkte in verschillende studio’s en waar hij de meer traditionele bindwijzen leerde.

In 1983 opende hij zijn eigen studio in Easthamption, MA, USA, genaamt The wide Awake Garage. Hier ontwierp en produceerde hij artist books, verfijnde bindingen en boek objecten.

Midden jaren ’80 ontwikkelde hij de ‘wire edge binding’ als bindwijze om de eigenschappen van het boek te gebruiken en om te vormen tot boekobjecten.

Daniel Klem heeft in 2016 een Meet & Greet gedaan in samenwerking met Elbel Libro.
Wij hopen hem weer hierheen te halen voor een masterclass.

Meer informatie: Danielkelm.com


Kylin Lee

Kylin Lee Achermann is een van oorsprong Amerikaanse boekbindster die nu in Zwitserland woont.

Haar werk concentreert zich op het maken van moderne boekbanden waarbij de  materialen en technieken het uitganspunt zijn voor het ontwerp.

Op deze wijze vervaardigd zij prachtige en functionele (boek)objecten.

Na haar examen van de kunstacademie, afdeling fotografie en cognitieve wetenschappen, heeft zij acht jaar gewerkt in het atelier van Daniel E. Kelm in de Wide Awake Garage, Easthampton, MA.

In 2007 is ze gestart met haar eigen studio waar zij kleine oplagen maakt van artist books en bibliofiele uitgaven.

Sinds ze in 2010 naar Zwitserland verhuisde heeft ze zich gespecialiseerd in het ontwerpen en maken van juwelendozen, dozen voor collecties of bijzondere objecten.

Kylin Lee heeft in 2016 en 2017 en 2019 een masterclass gegeven in onze binderij en geeft in mei 2021 een nieuwe masterclass.

Meer informatie: Kylinlee.com


Katinka Keus

Katinka Keus werkt als boekrestaurator in Amsterdam.

Bij het conserveren van boeken gaat het om behoud en functie, het respect voor het boek op zich, inclusief de leeftijd, de kwaliteit, het individuele karakter en de historische bindwijze.

In 1987 kreeg Katinka Keus een opdracht van de Universtiteits Bibliotheek van Amsterdam om een bepaalde collectie zo te behandelen dat zij goed behouden zou blijven.

Zij heeft toen een aantal bindwijzen ontwikkeld die goed openvallen, redelijk snel te maken zijn en betaalbaar zijn qua materiaal en tijdsinzet.

De bindwijzen moesten sterk zijn, semi-permanent, zelfs bij intensief gebruik maar ook omkeerbaar zijn.

Katinka Keus heeft in 2016 een masterclass in onze binderij gegeven.


Dario Zeruto

Dario Zeruto is geboren in 1965 in Havana (Cuba) en woont in Barcelona.

Als werktuigbouwkundige is hij steeds op zoek naar de vertaling van zijn dagelijkse werk in moderne kunst en design.

Hij werkt met papier als expressiemiddel waarbij de boekvorm het uitgangspunt is. Hij maakt zelfstandige objecten, kleine oplagen en installaties.

Dario is autodidact met het Bauhaus en de conceptuele kunst uit de 60- en 70er jaren als referentiekader.
Door de geometrie van het vouwen als taal te gebruiken ontstaat er vormgeving die een kruisbestuiving is tussen textiele technieken en het vouwen en binden van papier.

Het proces, met de zich herhalende handelingen die als geometrische vormen zichtbaar worden, bepalen de uiteindelijke vorm.

Naast het ontwikkelen van zijn eigen kunstvormen heeft hij een didactische methode ontwikkeld voor openbare en privé instellingen in Spanje, Italie en Zwitserland.

Speciaal bedoeld om het gebruik en vouwen van papier te stimuleren voor het ontwerp proces.

Het uitgangspunt daarbij is dat je het beste leert door te doen, te ontdekken en daardoor het materiaal leert aan te voelen.

Zijn boek “42 ° 30’22”N, 1 ° 16’28”E” heeft in 2014 de Birgit Skiold Prize in de London Art Book Fair gekregen en is opgenomen in de National Art Library Collections van het Victoria & Albert Museum.

Dario heeft bij ons in 2018 twee masterclasses gegeven en in maart 2019 en komt in mei 2021 terug voor een nieuwe masterclass.

Meer informatie: Dariozeruto.com


Jan Peter Zimmerlich

Jan-Peter Zimmerlich is sinds 20 jaar boekbinder, maakt simpele traditionele bindingen maar ook waardevolle exclusieve objecten.

Hij noemt zichzelf liever ’technical engineer’ dan ‘book artist’.

Hij is steeds bezig met het onderzoek naar traditionele bindwijzen en probeert daar nieuwe oplossingen voor te vinden.

Daardoor ontwikkeld hij bindingen en materialen met als hoofddoel het vervaardigen van lijmloze bindingen.

Zijn belangstelling gaat vooral naar de functie van boeken en het conserverende aspect ervan.

Hij won verschillende prijzen bij internationale wedstrijden en deelt zijn ontdekkingen dmv het geven van workshops.

Sinds 2014 is hij een actief lid van de ‘Buch und Form’ groep van Zwitserse professionele boekbinders.

Jan Peter Zimmerlich heeft in 2018 en in 2020 een masterclass gegeven en we hopen hem nog een keer hier te hebben.

Meer informatie: Buchundform.ch


Sarah Burgess

Sarah Burgess is sinds 20 jaar bezig met papier, drukwerk en boeken.

Ze heeft lesgegeven en geëxposeerd in Noord-Amerika en Europa en houdt ervan haar kennis en liefde voor papierkunst te delen.

Ze studeerde Printmaking in Canada waar ze haar BA haalde.

Daarna heeft ze een opleiding Illustratie gedaan in San Francisco en daar haar MFA gehaald.

Sarah geeft in november 2021 een masterclass in onze boekbinderij.

Meer informatie: Saraburgessstudio.com


Veronika Schäpers

Veronika Schäpers is zonder twijfel een van de meest bekwame protagonisten onder de hedendaagse boekkunstenaars. In haar werk verdwijnen grenzen; haar uitgewerkte tekstarrangementen zijn geen eenvoudige geïllustreerde of typografische boeken, maar kunnen in plaats daarvan het best worden gekarakteriseerd als visuele composities.

Deze gaan vergezeld van een verbazingwekkend scala aan bindingen, waaronder de traditionele codex, scrolls, leporellos en objets d’art. Delicate bindingen maken altijd deel uit van het totale kunstwerk.

Veronika kiest teksten van voornamelijk levende Duitse schrijvers en verwerkt die in een soort boek dat functioneert als het podium van de tekst.

Zo vormt de verbale boodschap de basis voor een concept waarin de visuele en haptische effecten van een breed scala aan materialen centraal staan.

Er zijn moderne synthetische materialen, bedrukt met inkjet, maar ook traditionele Japanse materialen zoals lak en handgeschept papier, soms speciaal gemaakt voor een specifiek project.

Al haar boeken zijn zeer individueel en totaal verschillend van elkaar. Het is deze waaier aan stilistische, technische en materiële verscheidenheid die haar kunst van het boeken maken zo’n opmerkelijke betekenis geeft.

Veel van haar boeken zijn duidelijk beïnvloed door de vele jaren die ze in Japan heeft gewoond. Dit wordt weerspiegeld door de onderwerpen die in haar boeken aan bod komen; veel van haar boeken gaan over het alledaagse Japanse leven en slaan een brug tussen Oost en West.

Veronika’s boeken spreken zowel de geest als de zintuigen aan, wat ze tot een bijzondere ervaring voor de kijker maakt.

Veronika werd opgeleid als boekbinder/ambachtsman gedurende drie jaar voordat ze studeerde aan de “Hochschule für Kunst und Design Burg Giebichenstein” in Halle (D), waar ze in 1996 afstudeerde met een diploma.

Na een beurs van drie maanden bij het Centro del bel Libro, Ascona (CH), gevolgd door een beurs van negen maanden bij Naoaki Sakamoto in Tokyo (J), begon ze in Tokyo te werken aan haar kunstenaarsboeken.

In 2012 verhuisde ze terug naar Duitsland, eerst naar Berlijn, in 2014 naar Karlsruhe waar ze nu woont en werkt.

Veronika geeft een masterclass in april 2022.

Meer informatie: Veronikaschaepers.net


Suzanne Schmollgruber

Suzanne Schmollgruber is the school director of the Centro del Bel Libro Ascona (CBL).

Her responsibilities include teaching courses, coordinating guest instructors and overseeing the continued development of the course program.

Thanks to her broad international experiences and contacts, she is always able to bring new impulse to the department of Bookbinding and Design.Suzanne Schmollgruber trained as a hand bookbinder in Lausanne and Sion from 1988 to 1992.

In 1992/1993 she attended a year long advanced training program at the CBL under the direction of Edwin Heim.

Between 1994 and 2007 she continued her advanced training in different countries with other well known professionals such as: Hedi Kyle, Peter Aegerter, Jean-Luc Honegger, Sün Evrard, Carmencho Arregui and Pamela Moore.

From 1993 until 1996 she worked as a hand bookbinder in Basel. From 1996 until 2005 she worked in Barcelona as a free-lance bookbinder running her own workshop.

During that time she also taught courses in her studio and at schools throughout Spain.

In 2005 she moved to Milan, Italy where she continued her free-lance work as a fine binder and taught nationally and internationally.

As the director of the CBL, Suzanne travels worldwide to participate in fairs and exhibitions and as a guest lecturer.

Since 2013 she is an activ member of buchundform and has been the the president of the group from 2013 to 2020.

Suzanne geeft een masterclass in zomer 2023.

Meer informatie: Cbl-ascona.ch of Buchundform.ch


Marja Wilgenkamp

Marja Wilgenkamp woont en werkt in Blokker, Gemeente Hoorn in Noord-Holland.

Sinds 1997 maakt boekbinderij Wilgenkamp speciale en unieke boeken voor particulieren, bedrijven en instellingen.

In de boekbinderij worden ook cursussen, workshops en sinds 2011 ook masterclasses gegeven.

Voor de masterclasses worden gerenommeerde gastdocenten uitgenodigd uit Engeland, Frankrijk, Amerika, Duitsland, Spanje en Zwitserland.

Marja’s voormalige beroep van docent Textiele Vormgeving speelt zeker een rol in haar materiaalkeuze en de wijze waarop zij haar boeken vormgeeft.

Ook bij de begeleiding in de boekbindlessen speelt deze achtergrond van 25 jaar lesgeven in vormgeving een rol.

Zij heeft een aantal prijzen gewonnen en een aantal van haar boeken is opgenomen in de collectie bijzondere boekbanden van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Daarnaast zijn een haar boeken in particulier bezit.

Marja Wilgenkamp geeft cursussen, workshops met diverse bindtechnieken waaronder de Elbel Libro bindwijzen en masterclasses in eigen binderij sinds 1997.

Daarnaast is er een boekbindopleiding gestart in 2018.

Zij is gecertificeerd Elbel Libro docent.

Meer informatie: Boekbinderij-wilgenkamp.nl