Jonge Helden 2007

Home
iGer.nl

Archief 2007/2008:

Informatie over de expositie van kunstboekbanden in Hoorn.

Georganiseerd in samenwerking met de jeugdboeken schrijver André Nuyens, het Westfries Museum en het Westfries Archief n.a.v. 650 jaar Hoorn in 2007. Unieke kunstboekband expositie.

Vanaf 5 oktober is in het Westfries Museum te Hoorn de expositie ‘Jonge helden in de band’ te bezichtigen.
Uitgangspunt van deze expositie is het boek “Jonge Helden” van André Nuyens, uitgebracht ter gelegenheid van het feit dat Hoorn 650 jaar geleden stadsrechten heeft verworven.

Het boek is door handboekbinders uit Nederland, België en Duitsland op verrassende en vakkundige wijze ingebonden. Deze expositie, uniek voor Noord-Holland, brengt het werk van zesentwintig handboekbinders bijeen op de sfeervolle havenkamer (kamer 10) van het Westfries Museum.

Boekbinder Marja Wilgenkamp uit Blokker opperde in dit Hoornse jubileumjaar het idee om Nuyens boek “Jonge Helden” als beginpunt te nemen voor een expositie van kunstboekbanden.

Uitgeverij Christofoor drukte voor de boekbinders de verhalen op speciaal papier, waarmee zesentwintig boekbinders aan de slag zijn gegaan,hierbij geïnspireerd door de verhalen, de titel en de cultuurhistorie van het jarige Hoorn.

Iedere boekbinder gebruikte eigen technieken en materialen om een unieke band te maken. Het resultaat van hun werk is bijeen gebracht in de tentoonstelling ‘Jonge Helden in de band’.

De expositie is op 5 oktober 2007 begonnen in het Westfries Museum en zal in december verhuizen naar het Westfries Archief. De expositie wordt op 25 januari 2008 in het Westfries Archief afgesloten met de uitreiking van de publieksprijs.

Kies mee voor de publieksprijs

Aan de bezoekers van de expositie wordt gevraagd aandachtig naar alle kunstboeken te kijken en drie boekbanden te kiezen die hen het meest raken. De maker van de boekband die door het publiek het meest gewaardeerd wordt, krijgt aan het eind van de expositie de publieksprijs uitgereikt.

De prijs voor de winnende deelnemer: een grote kunstfoto op doek van zijn of haar eigen boek gemaakt en bewerkt door Helene de Bruijn, fotografe uit Hoorn die ook de foto’s voor de catalogus maakte.

De tweede prijs: een jaarabonnement op Arts & Metier du Livre, gesponsord door Minotaurus boekwinkel in Amsterdam.

De derde prijs: The Power of Art, een aantal DVD’s van Simon Schrama over kunst.

De catalogus is verschenen in een gelimiteerde, genummerde oplage van 140 stuks en kost 12,50. De catalogus is inmiddels uitverkocht.

Het laatste exemplaar is op 25 januari 2008 overhandigd aan de Burgemeester van Hoorn bij de prijsuitreiking.

De catalogus kwam mede tot stand door de welwillende medewerking van Kieke Schaaper(ontwerp en layout catalogus), Kim Schenkeveld, Anne Bossenbroek en Ineke Vis (in elkaar zetten , Hélène de Bruyn Fotografie, Van Vliet Drukkerij. De catalogus is gesponsord door Proost&Brandt (papier binnenwerk), BuhrmanUbbens (karton boekband), Kloosterman Boekbinderijen(naaiwerk boeken).

Expositie ‘Jonge helden in de band’ , Westfries Museum in Hoorn,

Rode Steen 1, 1621 C Hoorn.

5 oktober t/m 9 december 2007. WFM.nl

Openingstijden: ma t/m vr. 11.00 – 17.00 uur; zat/zond. 14.00-17.00 uur.

De tentoonstelling wordt aansluitend voortgezet in het Westfries Archief, Blauwe berg 5c, 1625 NT Hoorn, 11 december 2007 t/m 25 januari 2008. Westfriesarchief.nl

Openingstijden: di. t/m vr. 9.00-17.00 uur, 2e + 4e dond. v.d. maand: 18.30 – 21.30 uur.

Winnaars van de publieksprijs

(Uitgereikt door de burgemeester van Hoorn op 25 januari 2008)

André van Zalk : eerste prijs.

Marian Verstappen: tweede prijs.

Marja Wilgenkamp: derde prijs.

De onafhankelijke jury die de telling heeft verricht heeft het boek van Sandor Schouten een eervolle vermelding gegeven.

Voor informatie en persfoto’s kunt u contact opnemen met Marja Wilgenkamp, algemeen coördinator.

Verdere informatie en foto’s op de website van het Westfries Archief: Westfriesarchief.nl en de website van André Nuyens: Andrenuyens.nl en de site van de gemeente Hoorn onder Hoorn 650.