Veronika Schäpers

iGer.nl
Version

 

Veronika Schäpers is zonder twijfel een van de meest bekwame protagonisten onder de hedendaagse boekkunstenaars. In haar werk verdwijnen grenzen; haar uitgewerkte tekstarrangementen zijn geen eenvoudige geïllustreerde of typografische boeken, maar kunnen in plaats daarvan het best worden gekarakteriseerd als visuele composities.

Deze gaan vergezeld van een verbazingwekkend scala aan bindingen, waaronder de traditionele codex, scrolls, leporellos en objets d’art. Delicate bindingen maken altijd deel uit van het totale kunstwerk.

Veronika kiest teksten van voornamelijk levende Duitse schrijvers en verwerkt die in een soort boek dat functioneert als het podium van de tekst.

Zo vormt de verbale boodschap de basis voor een concept waarin de visuele en haptische effecten van een breed scala aan materialen centraal staan.

Er zijn moderne synthetische materialen, bedrukt met inkjet, maar ook traditionele Japanse materialen zoals lak en handgeschept papier, soms speciaal gemaakt voor een specifiek project.

Al haar boeken zijn zeer individueel en totaal verschillend van elkaar. Het is deze waaier aan stilistische, technische en materiële verscheidenheid die haar kunst van het boeken maken zo’n opmerkelijke betekenis geeft.

Veel van haar boeken zijn duidelijk beïnvloed door de vele jaren die ze in Japan heeft gewoond. Dit wordt weerspiegeld door de onderwerpen die in haar boeken aan bod komen; veel van haar boeken gaan over het alledaagse Japanse leven en slaan een brug tussen Oost en West.

Veronika’s boeken spreken zowel de geest als de zintuigen aan, wat ze tot een bijzondere ervaring voor de kijker maakt.

Veronika werd opgeleid als boekbinder/ambachtsman gedurende drie jaar voordat ze studeerde aan de “Hochschule für Kunst und Design Burg Giebichenstein” in Halle (D), waar ze in 1996 afstudeerde met een diploma.

Na een beurs van drie maanden bij het Centro del bel Libro, Ascona (CH), gevolgd door een beurs van negen maanden bij Naoaki Sakamoto in Tokyo (J), begon ze in Tokyo te werken aan haar kunstenaarsboeken.

In 2012 verhuisde ze terug naar Duitsland, eerst naar Berlijn, in 2014 naar Karlsruhe waar ze nu woont en werkt.

Veronika heeft hier een masterclass gegeven in april 2022.

Wij hopen haar nog een keer terug te halen.

Meer informatie: Veronikaschaepers.net


Alle (Gast) docenten